Tel. 021/467-901

066/67-42-000

Poliklinika Selecta

Bul. cara Lazara 79b, Novi Sad

Radnim danima: 08:30 - 20:00

Subotom: 09:00 - 13:00

Kontracepcija – zaštita od neželjene trudnoće

Prof. dr Ljiljana Mladenović Segedi

1. Intrauterini uložak – „spirala”

Intrauterini ulošci su se ranije nazivali „spirala”, jer su bili spiralnog oblika i napravljeni od čiste plastike. Današnji IUU su oblika slova „T” i imaju dodatke metala (bakar, srebro, zlato) ili hormona progestina. Hormon progestin se kod ove vrste intrauterinog uloška oslobađa u materici – lokalno i deluje tako što smanjuje debljinu materične sluzokože (endometrijuma), povećava gustinu cervikalne sluzi i smanjuje pokretljivost trepljica u jajovodima. Devojke i žene koje nisu rađale SMEJU da koriste intrauterine uloške sa hormonom progestinom (ili sa metalima). U današnje vreme se oni naročito preporučuju mladima, jer je primećeno da mladi ne koriste redovno kondom, a korisnice pilula (kojih kod nas ima malo) često prestaju da ih uzimaju ili zaboravljaju da uzmu pilulu. Intrauterini ulošci spadaju u najefikasniju kontraceptivnu metodu jer kad ih jednom ginekolog postavi, one više ne zavise od korisnice i njenog redovnog i pravilnog korišćenja. Ne preporučuju se devojkama koje nemaju stalnog partnera kao i devojkama koje često menjaju partnera, zbog povećanog rizika od infekcije, mada i one mogu da imaju intrauterini uložak ukoliko koriste dodatno i kondom.

Intrauterini uložak- sa bakrom i sa hormonom progestinom

2.Hormonska kontracepcija
se može koristiti u vidu:
– pilule (kombinovane – sintetski estrogen + progesteron ili samo progesteronske),
– vaginalnog prstena (kombinovani estrogen + progesteron),
– flastera – kombinovano E+P i
– injekcija – kombinovane ili samo progesteronske.
Trenutno su kod nas dostupne samo kombinovane pilule. Ove metode deluju tako što
1. sprečavaju ovulaciju (oslobađanje zrele jajne ćelije iz folikula)
2.povećavaju gustinu sluzi u grliću materice i tako delimično prave barijeru za prolazak spermatozoida, ali i bakterija
3. Smanjuju pokretljivost jajovoda koji prenosi spermatozoide, jajnu ćeliju i embrion.

Ove metode su veoma efikasne, ako se koriste pravilno. Pilule se moraju redovno koristiti, a ako se neka zaboravi, treba postupiti po uputstvu koje postoji u pakovanju. Efikasnost smanjuje veća količina kantariona, grejpfruta, neki antibiotici i stanja kao što su povraćanje i proliv. Kombinovane pilule sadrže ili jednake doze hormona estrogena i progestina u svim tabletama (monofazne) ili su to dve ili tri kombinacije (dvofazne ili trofazne). Većina se uzima tokom tri nedelje, 21 dan, po jedna tableta u isto vreme, pa se napravi pauza od 7 dana u kojoj se javlja krvarenje (kao menstruacija). Neke se uzimaju stalno s tim što su neke od ovih tableta „prazne”.
Pre početka korišćenja ovih metoda, neophodna je konsultacija ginekologa, merenje krvnog pritiska i body mass index-a (BMI), ali nije neophodan ginekološki pregled, ultrazvučni pregled ni analiza krvi.
Ginekolog će proceniti da li je hormonska kontracepcija odgovarajuća za Vas, da li postoje neke prepreke za korišćenje pilula (naročito zdravstvene) i objasniće pravilno uzimanje, moguće nuspojave i kontrole.
Hormonska kontracepcija nije štetna ako se pravilno koristi i ima čak i mnogo dobrih dejstava osim zaštite od neželjene trudnoće. U razvijenim evropskim zemljama žene koriste ove metode u 60-70%, dok se kod nas koriste samo u 2-4% zbog i dalje postojećih, bezrazložnih predrasuda, pa zato kod nas još uvek ima mnogo abortusa.
Dobra dejstva hormonske kontracepcije: Ponekad se i vrlo mladim devojkama preporučuje hormonska kontracepcija ne samo kao zaštita od neželjene trudnoće, nego i kao lek-terapija, zbog: veoma bolnih menstruacija, neurednih menstruacija, funkcionalnih „vodenih” cista na jajnicima, obilnih krvarenja-menstrualnih ili drugih, zbog veoma izraženih bubuljica i maljavosti ili zbog hormonskog poremećaja koji se naziva sindrom policističnih jajnika (PCOS). Duže korišćenje hormonske kontracepcije smanjuje pojavu raka tela (sluzokože – endometrijuma) materice i raka jajnika za oko 50% i raka debelog creva za oko 30%. Sve žene koje koriste ovu metodu imaju urednu menstruaciju, koja traje kraće, bezbolna je i bez PMS-a, a nekoliko vrsta pilula smanjuju maljavost i akne, a masna koža i kosa postaju suve. Hormonska kontracepcija ne smanjuje sposobnost žene da zatrudni nego je čak i čuva – efikasnija kontracepcija = manje abortusa, a posledično manje mogućih komplikacija abortusa.
Kombinovanu hormonsku kontracepciju ne smeju uzimati žene koje imaju: povišen krvni pritisak, neka teža srčana oboljenja, oboljenja jetre i žučnih puteva, poremećaje koagulacije – zgrušavanja krvi, tromboze i tromboembolije, infarkt, moždani udar, ako žena ima dijabetes koji traje duže pd 20 godina ili ima neke komplikacije dijabetesa, žene koje puše duvan a imaju preko 35 godina, žene koje su gojazne, tj. one koje imaju BMI preko 35 (30), nedijagnostikovana krvarenja iz materice, karcinomi, teške, jake i česte glavobolje…
Ko sme da uzima hormonsku kontracepciju? Nema ograničenja što se tiče godina – pilule mogu uzimati i vrlo mlade devojke i starije žene, od prve do poslednje menstruacije, ako nemaju navednih zdravstvenih problema. Naročito se hormonska kontracepcija preporučuje ženema koje: imaju obostrano monogamnu vezu (ili će koristiti dodatno i kondom u vezi sa novim partnerom), koje imaju redovne seksualne odnose i/ili koje imaju neke dodatne tegobe koje bi ova terapija mogla rešiti – neuredne menstruacije, obilne i(ili) bolne, sa izraženim PMS-om, pojačanu maljavost, akne – bubuljice, čestu pojavu cista na jajnicima…. i koje su odgovorne, te će ovu kontracepciju koristiti redovno, po uputstvu i ići na redovne ginekološke kontrole.
Moguće nuspojave: Ponekad se mogu javiti oskudna „tačkasta” krvarenja između menstruacija, a ovo nije štetno i obično se javlja (ako se uopšte javi) u prva 3 meseca. Retko se javi muka, a tada ih treba uzimati uveče, pred spavanje. Nema statističke značajnosti što se tiče pojačanog apetita i gojenja. Neke žene (tokom uzimanja nekih pilula) imaju promene raspoloženja i smanjenu seksualnu želju. Ako se jave jake glavobolje ili otežano disanje, sa uzimanjem treba odmah prestati i javiti se lekaru.
Pilule se mogu stalno koristiti bez pravljenja pauza od nekoliko meseci, a treba prestati sa uzimanjem ako se pojave neke od zdravstvenih ili drugih problema (žena starija od 35 godina koja i dalje puši, gojaznost, povišen krvni pritisak, tromboza….itd.). Pre bilo kakve operacije treba prestati sa pilulama. Posle prestanka uzimanja pilula moguće je da se odmah uspostavi ovulacija (sazrevanje jajne ćelije), pa žena može pokušati da zatrudni čim to bude želela.
3. Pilula za hitnu – urgentnu kontracepciju („pilula za jutro posle”)
Pilula za hitnu kontracepciju koja se najviše koristi sadrži samo hormon progestin u malo većoj dozi i nije kontraindikovana u bilo kom zdravstvenom stanju osim kod postojanja alergije na njene sastojke i prisustva vrlo teškog oboljenja jetre. Ona ne treba da bude redovna metoda kontracepcije, a koristi se samo u slučaju da postoji opasnost da će žena neželjeno zatrudneti – nije korišćena nikakva kontracepcija, kondom je spao ili prsnuo, zaboravljene kombinovane tablete za kontracepciju….Koristi se u roku od najduže od 72h (3 dana) od seksualnog odnosa, a efikasnija je što se pre uzme. Ako žena ipak zatrudni (do 6% verovatnoće, u zavisnosti i od faze menstrualnog ciklusa) i odluči da rodi, nema opasnosti da će beba biti oštećena zbog ove metode. Može se koristiti i dva puta u istom ciklusu (nije tačna tvrdnja da se može koristiti samo dva puta godišnje), ali u tom slučaju bi žena trebalo da se posavetuje sa ginekologom u vezi redovne kontracepcije. Jedina moguća nuspojava je da se krvarenje javi pre očekivane menstruacije.
4. Kondom je najbolja (ali ne i potpuna) zaštita od seksualno prenosivih infekcija, ali nije najefikasnija u zaštiti od trudnoće. Postoji i ženski kondom (nije trenutno dostupan kod nas).
5. Spermicidi su hemijska sredstva u obliku vaginalnih tableta ili krema koje se stave u vaginu oko 15 minuta pre seksualnog odnosa i deluju tako što „ubijaju” spermatozoide, a neki deluju i kao dezinficijens-protiv bakterija.
6. Prirodne metode – računanje plodnih dana i prekinuti odnos (izbacivanje sperme izvan vagine) su najNEefikasnije metode, a ne štite ni od infekcija, pa se nikako ne preporučuju mladima i parovima koji ne žele još da rađaju.

Najefikasnije metode kontracepcije: Na prvom mestu po efikasnosti su metode koje ne zavise od korisnika, tj one koje „ugradi” ginekolog, a to je intrauterini uložak („spirala”) i implant (nema ga kod nas). Od 100 žena koje tokom godinu dana koriste ove metode, samo bi 0,3% (3 na 1000 žena) ostale trudne. Korisnice pilule 0,3-7 žena, kondom 15 žena i prekinuti odnos 25 žena – svaka četvrta! Kondom jeste zaštita i od seksualno prenosivih infekcija, ali nije najefikasnija zaštita ni od trudnoće ni od HPV virusa. Najefikasnije su dvostruke metode: pilula+kondom ili „spirala”+kondom.

 

ABORTUS kao prekid neželjene trudnoće
Na zahtev žene abortus se u našoj zemlji može izvršiti do navršene 10. nedelje trudnoće, računajući od 1. dana prethodne menstruacije (koje su uredne). Abortusi se najčešće rade instrumentalno – otvara se grlić materice, aspirira sadržaj i eventualno pređu zidovi materice kiretom. Cela procedura traje od 5-15 minuta i može se izvršiti u opštoj intravenskoj anesteziji (u venu anesteziolog ubrizgava sredstvo za spavanje i protiv bola) ili u lokalnoj anesteziji, u zavisnosti od želje žene. Ova intervencija je relativno bezbedna kada se radi stručno i pod propisanim uslovima, ali u malom broju slučajeva neka komplikacija (teška infekcija, krvarenje, povreda materice i/ili okolnih organa) može ugroziti buduće rađanje. Postoji i metoda prekida trudnoće lekovima, ali trenutno je još uvek nedostupna kod nas. Da bi se izbegao abortus, potrebno je redovno koristiti efikasnu metodu kontracepcije!